Laventeli

 
laventeli.jpg
 
 

Laventelin tieteellinen nimi on Lavandula, joka tulee sanasta ’’lavare.’’ Lavare tarkoittaa pestä ja kylpeytyä. Nimi viittaa roomalaisten tapaan kylpeä laventelivedessä. Laventelista saatava eteerinen öljy on monikäyttöinen.

Laventeliöljy on antimikrobinen öljy, joka rauhoittaa ja rentouttaa ihoa. Sillä on suotuisat vaikutukset aknen, arpien, palovammojen, pistoksien ja psorin hoidossa. Eteerinen öljy tappaa bakteereita, edistää haavojen arpeutumista ja ehkäisee ihotulehduksia. Se on kipua lievittävä, rentouttava ja unentuloa edistävä. Laventeliöljy on syväpuhdistava, rauhoittava öljy. Laventelia on käytetty jo vuosisatoja monissa hoidoissa. Laventelilla on stressiä ja päänsärkyä lievittävä ominaisuus. Siksi puhutaankin, etteivät laventelipelloilla työskentelevät pode koskaan päänsärkyä.

 
 
Piirrustus:  Janita Pitkämäki

Piirrustus: Janita Pitkämäki

 

Tiesitkö, että laventeliöljy löydettiin vahingossa? Ranskalainen kemisti Rene Maurice Gattefosse poltti kätensä 1900-luvun alkupuolella. Poltettuaan kätensä hän upotti sen laventeliöljyyn luullen tätä kylmäksi vedeksi ja huomasi öljyn rauhoittaneen palovammaa.

Valikoimastamme löytyy Laventeli suolasaippua ja Pinterestissämme on myös laventelille omistettu taulu 🌿